Отново прегласуваха решението за машинния вот. След промяна в позицията на

...
Отново прегласуваха решението за машинния вот. След промяна в позицията на
Коментари Харесай

След ново гласуване: Сканиращите устройства отпадат, за изборите ще има смесен вот

Отново прегласуваха решението за машинния избор. След смяна в позицията на ГЕРБ-СДС изборите отсега нататък ще гласуваме с хибридна система - хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласоподаване. 
Прочетете още
Така за по-малко от два часа - анулираха машинно гласоподаване от локалните избори нататък, а след това не одобриха предлагането на Движение за права и свободи за въвеждане на сканиращи устройства, които да броят машинно хартиените бюлетини.

Тъй като предходното решение на Народното събрание за анулация на досегашното машинно гласоподаване и прекосяване на напълно книжен избор беше привързан с този параграф, се наложи депутатите да го прегласуват. Така след поредност от прегласувания дефинитивно се реши:
Избирателите ще имат право да избират дали да упражнят правото си на избор посредством хартиена бюлетина или с устройство за машинно гласоподаване. В секциите с под 300 гласоподаватели още веднъж ще може да се гласоподава единствено на хартия. Какво стана в пленарната зала: 
От Движение за права и свободи реагираха остро на отхвърленото предложение за сканиращи устройства, като вместо да се разсърдят на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които гласоподаваха срещу така наречен скенери, нападнаха " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", че били напуснали пленарната зала. Според Карадайъ по този метод те желали да блокират гласуването преднамерено, " с цел да не минат машините, препоръчани от придвижването ". В реалност обаче ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия имаха болшинство, с цел да одобряват и този текст. Според водача на Движение за права и свободи обаче " Продължаваме промяната " и " Демократична България " били лицемери и били срещу машинното гласоподаване, съобщи Дневник. В реалност обаче текстът за хартията беше отритнат с гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които бяха " срещу " и с тези на въздържалите се " Възраждане ". " Продължаваме промяната " и " Демократична България " се върнаха в пленарната зала.

Какво стана на открито:

Междувременно пред Народното събрание в София се организира митинг, подсилен от стотици жители. Те се обаяви срещу решението на " хартиената бюлетина ", настоявайки за почтени избори. На митинга се появиха и част от депутатите на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", които обявиха, че няма да спрат да се борят с решенията на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР